İlk Erasmus+ Projesi “TURQUAS” Tanıtıldı

İlk Erasmus+ Projesi “TURQUAS” Tanıtıldı

Kamuajans.com - Avrupa Yükseköğretim Alanı (EHEA) reformlarının uygulanmasını teşvik etmek, kolaylaştırmak ve içselleştirilmesini sağlamak üzere YÖK'ün ilk Erasmus+ Projesi olan TURQUAS Projesi'nin tanıtımı, Yükseköğretim Kurulunda yapılan toplantıyla gerçekleştirildi.

Kamuajans.com - YÖK Başkanvekili ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Mandal'ın başkanlığında yapılan ve TURQUAS Projesi'nin açılış toplantısı niteliğinde olan "1. Koordinasyon Toplantısı"na projede görevli ulusal uzmanlar ile idari uzmanlar katıldı.

TURQUAS Projesi faaliyetleri ve takvimlerinin belirlenmesi konularının görüşüldüğü toplantıda proje ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.

Erasmus+ KA3 Programı kapsamında, Avrupa Komisyonu‘nun 2016 yılında Üye Ülkeler ve Aday Ülkelere yönelik, ilgili ülkenin yalnızca yükseköğretim otoroitelerinin başvurabildiği proje çağrısına Yükseköğretim Kurulunun başvurusunun yüksek bir değerlendirme puanıyla kabul edildiği ve desteklenmeye değer bulunduğunun altı çizildi.

TURKUAS Projesi'nin hazırlık ve yazım süreci, Yükseköğretim Kurulu bünyesindeki Akademik Değişim Destek ve Lisans Tamamlama Birimi, Denklik Birimi ve Uluslararası İlişkiler Birimi ile Kalite Kurulunda görevli uzman ve idarecilerin işbirliği ile tamamlandığı ifade edilirken, proje ekibinde YÖK'te görevli farklı yetkinliklere sahip personelin yanı sıra ulusal ve uluslararası uzmanların da bulunduğu dile getirildi.

Yakın zamanda yürürlüğe giren Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliği'nin gereklerini yerine getirmek üzere önemli bir motivasyon aracı olarak değerlendirilen "Türk Yükseköğretim Sisteminde Avrupa Yükseköğretim Alanı Reformlarının Uygulanması ve Sürdürülebilirliği", yani "TURQUAS" başlıklı bu projenin iki yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Projenin hedefleri arasında yükseköğretim kurumlarımızda kalite güvencesine ilişkin farkındalığın arttırılması ve kalite kültürünün yaygınlaştırılması ve içselleştirilmesinin sağlanması ile yükseköğretim kurumlarında kurumsal dış değerlendirme sürecinin yaygınlaştırılması yer alıyor.

Ayrıca bu proje ile program akreditasyonuna yönelik sürecin tüm alanlara yayılımının sağlanması, öğrenim ve öğretim süreçlerinin kalite odaklı iyileştirilmesi ve yükseköğretim kurumlarında AKTS ve Diploma Eki uygulamalarının yaygınlaştırılması ile konu kapsamındaki farkındalığın arttırılması öngörülen konular arasında.

Proje ile tanıma ve denklik süreçlerine ilişkin yükseköğretim kurumlarında iyileştirme ve farkındalık yaratılması, derece ve kredi sistemi, ortak kalite güvencesi standartları, hareketlilik ve ortak diploma programları için işbirliği olanaklarının arttırılması ve sürecin yaygınlaştırılması, yükseköğretimden mezun olanların istihdam edilebilirliğinin teşvik edilmesi, yükseköğretim sisteminin dezavantajlı gruplarını da (engelliler, göçmen çocuklar vb.) içine alacak şekilde kapsayıcılığının arttırılması hususlarında önemli katkılar yapması bekleniyor.

TURQUAS Projesi'nin, yükseköğretim sistemimize ilişkin hedeflerin Avrupa Yükseköğretim Alanı hedefleriyle örtüşmesini kolaylaştırması, Bologna Süreci'ne dahil bir ülke olarak 2018'e kadar tamamlanması gereken eylem ve raporlandırmalara katkı sağlaması, daha da önemlisi sürdürülebilir bir yükseköğretim kalite güvence sisteminin kurulması ve içselleştirilmesi sürecine katkı sağlaması özellikle beklentiler arasında yer alıyor.

Söz konusu projeye ilişkin genel bilgiler ile proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlere, yakın zamanda aktif hale gelecek proje web sayfasından (turquasproject.yok.gov.tr) ulaşılabilecek. Tüm faaliyetleri, Yükseköğretim Kurulu tarafından planlanarak gerçekleştirilecek olan "TURQUAS" Projesi'ne sürecin ilerleyen aşamalarında yükseköğretim kurumlarımızın ve tüm yükseköğretim personelinin desteğine büyük önem veriliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.