Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı

Kamuajans.com – Kurulumuz Başkanlığınca Anadolu Üniversitesine yaptırılan ve 23 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Merkezi Yazılı Sınan sonrasındaki süreç ile ilgili olarak. Başkanlığımıza gelen yazılı ve sözlü sorular hakkında bazı açıklamaların yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Bilindiği üzere. Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlan Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin amaç başlıklı 1 inci maddesinde, bu Yönetmeliğin amacının, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlan memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esaslarını belirlemek olduğu, kapsam başlıklı 2 nci maddesinde, bu Yönetmeliğin. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı ile yükseköğretim kurumlarında görev yapan memurlardan 5 inci maddede belirtilen kadrolara görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsayacağı. Yönetmeliğin tanımlar başlıklı 4 üncü maddesinin bınnci fıkrasının (m) bendinde: "Sözlü sınav: Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı sınavdan sonra tabi tutulacakları sözlü sınavı," ifade eder hükmü bulunmaktadır.

Yönetmeliğin yazılı sınav başlıklı 12 nci maddesinin 2 nci fıkrasında, yazılı sınavda yüz üzerinden en az altmış puan alanların başarılı sayılacağı; sözlü sınav başlıklı 13 üncü maddesinde de. yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının beş katma kadar adayın, yazılı sınavın Başkanlıkça merkezi olarak veya kurumlarca müstakil olarak yapılmasına bakılmaksızın, ilgili kurumlarca sözlü sınava alınacağı, son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamının da sözlü sınava alınacağı, ilgili personelin, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından.

a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

d) Genel kültürü ve genel yeteneği.

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı.

esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirileceği, her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanının tespit edileceği, sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanların başarılı sayılacağı.

Aynı Yönetmeliğin başarı sıralaması başlıklı 14 üncü maddesinde, görevde >iikselme suretiyle ilan edilen boş kadro sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanının esas alınacağı, başan puanının, yazılı ve sözlü puanlarının aritmetik ortalaması esas alınmak suretiyle tespit edileceği, başarı puanlarının eşit olması hâlinde, başarı sıralamasının nasıl belirleneceği; görevde yükselme suretiyle atanma başlıklı 15 inci maddesinde, atanmaya hak kazanan personelin, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip üç ay içinde en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen başarı sıralamasındaki başarı puanlarına göre atanacağı ve devamında ise hangi sebeplerle boş kalan kadrolara nasıl atama yapılacağı; unvan değişikliği sınavına ilişkin esaslar başlıklı 19 uncu maddesinde de. bu Yönetmelik kapsamındaki personelin 5 inci maddede belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara atanmasının, bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirileceği, unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanların başarılı sayılacağı belirtilmiştir.

Bu hükümler doğrultusunda, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı farkı aranmaksızın yazılı sınavdan sonra sözlü sınav yapılması gerekmekte olup.

1- Görevde yükselme sınavında; yazılı sınavdan yüz (100) tam puan üzerinden en az altnuş (60) puan alanların; sözlü sınavdan yüz (100) tam puan üzerinden en az yetmiş (70) puan alanların, yani aritmetik ortalaması yüz (100) tam puan üzerinden en az altmışbeş (65) puan olanların başarılı kabul edilmesi gerektiği,

2- Unvan değişikliği sınavında ise; yazılı sınavdan yüz (100) tam puan üzerinden en az altmış (60) puan alanların, sözlü sınavdan yüz (100) tam puan üzerinden en az yetmiş (70) puan alanların başarılı kabul edileceği; ancak yazılı ve sözlü sınavın aritmetik ortalaması alınmak suretiyle hesaplanan unvan değişikliği başan puanının yüz (100) tam puan üzerinden en az yetmiş (70) puan olanların başanlı kabul edilmesi gerektiği düşünülmektedir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.