Doçentlik Sınavında Sık Sorulan 42 Soru ve Cevap

Doçentlik Sınavında Sık Sorulan 42 Soru ve Cevap

Kamuajans.com - 2018 Nisan Dönemi Doçentlik Başvuruları 15 Nisan 2018 günü başlayıp 30 Nisan 2018 günü mesai saati bitiminde (17.30) sona erecektir. Başvuruya ilişkin Bilgi ve Belgelere Ulaşmak ve Başvuru İşlemini Yapmak için lütfen Başvuru İşlemleri" menüsünü inceleyiniz.

Kamuajans.com - Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından, Nisan dönemi doçentlik başvurularından sık sorulan 42 soru ve cevabı yayımlandı.

2018 NİSAN DÖNEMİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

1. Soru: Başvuru sırasında tüm eserlerimi Doçentlik Bilgi Sistemine (DBS) yüklemek zorunda mıyım?

Cevap: Her bir eser için pdf formatında 50MB'ın altında bellek gerektiren tüm eserler (Kitap, makale, bildiri vb) sisteme tam olarak yüklenmelidir. 50 MB üstü yüklenemeyen dosyalar için dosya yükleme ekranından erişilebilen "50 MB'ın üzerinde olması nedeniyle sisteme yükleyememeniz durumunda kullanılacak dilekçe örneği" doldurup eser yerine işaretleme yapılarak yüklenmelidir.

2. Soru: Başvurumu sonlandırmadan önce beyanname doldurabilir miyim ve puan hesabı yaptırabilir miyim?

Cevap: Evet. Başvurunuzu sonlandırmadan beyanname doldurabilir ve puan hesabı yaptırabilirsiniz.

3. Soru: Tüm bilgilerimi DBS'ye girip "Başvuru Sonlandır" işlemini yaptıktan sonra, bilgilerimde değişiklik yapabilir miyim?

Cevap: Son Başvuru tarihine kadar sistemde güncelleme/ekleme işlemi yapılabilmektedir. Her türlü güncelleme işleminden sonra mutlaka Başvuru Dilekçesi/Özgeçmiş ve Eserler Listesi/Beyanname pdf'leri mutlaka tekrar oluşturulmalıdır. Eğer evraklarınızı posta/kargo ile ÜAK'a yolladıktan sonra bir güncelleme yaparsanız sistemin ürettiği belgeleri tekrar posta/kargo ile ÜAK'a göndermeniz gerekmektedir.

4. Soru: Son Başvuru tarihinden sonra bazı makaleleri ve bildirileri yanlış girdiğimi fark ettim. Ne yapmalıyım?

Cevap: Bütün eserlerin eksiksiz ve doğru olarak DBS'ye yüklenme sorumluluğu adaya aittir. Eksik ya da yanlış beyan anlamına gelecek bir durum var ise; başvuru dosyası ön değerlendirme aşamasından önce veya yanlış fark edilir edilmez ÜAK'a yazılı olarak başvurulmalıdır.

5. Soru: Danışmanı olduğum öğrencilerimle yaptığım ve dergilerde yayınlanan çalışmalarımda başyazar olarak görünebilmem için gereken bilgiyi sistemde nereye nasıl gireceğimiz konusunda bilgi almak istiyorum?

Cevap: Yayınlar formlarında bulunan yazar bilgi girişi ekranlarına gelerek yazar bilgileri eklenir. Yayın Yazar listesinde yazar kaydına çift tıklanarak yazar türü değiştirmelidir. Yazar türü girişlerinde öğrencinizin yazar türü Lisansüstü öğrenci, Kendinizi Author olarak ve varsa diğer danışmanları ikinci Danışman Yazar türü olarak girmeniz yeterlidir. Bu durumda sistem sizi bu eserde başlıca yazar kabul edecektir.

6. Soru: Makalemde danışmanı olmadığım isim(ler) de yer alırsa başlıca yazar kriterini sağlar mıyım?

Cevap: Başlıca Yazar tanımı için her Temel Alanın tanımlarına bakılmalıdır.

7. Soru: Ulusal hakemli dergi tanımı kriter tablosunda bulunmuyor. YÖK 'ün tanımını mı yoksa ULAKBİM'in tanımını mı esas almalıyım?

Cevap: ULAKBİM tanımı esas alınır.http://cabim.ulakbim.gov.tr/tr-dizin/tr-dizinde-dizinlenen-dergi-listesi/ adresinde listelenen dergiler bu kapsamda olup, http://dergipark.gov.tr/adresinde bulunan dergiler ise kapsam dışıdır.

8. Soru: "Short Communication" olarak yapılan yayınlar araştırma makalesi olarak kabul ediliyor mu?

Cevap: Short Communication, vaka taktimi v.b çalışmalar araştırma makalesi olarak değerlendirilmemektedir.

9. Soru: Lisansüstü tezlerden üretilmiş olan makaleler doktora sonrası makaleler olarak kabul edilir mi?

Cevap: Lisansüstü çalışmalardan üretilen makaleler yayımlandığı tarihe bakılmadan puanlama (beyanname sayfası) kısmında "Lisansüstü tezlerden elde edilen" çalışmalar içerisinde değerlendirilmelidir.

10. Soru: ULAKBİM'de taranan ve Türk Üniversiteleri bünyesinde basılan dergiler "Ulusal Dergi" kategorisinde yer alır mı?

Cevap: Söz konusu dergiler "Ulusal Hakemli Dergi" kategorisinde değerlendirilir.

11. Soru: Her çalışma tek bir maddede mi yoksa her maddenin altındaki bölümlerde mi puanlandırılır?

Cevap: Her çalışma belirtildiği puan bölümlerinde puanlanmalıdır.

12. Soru: Baseline olarak yayımlanan bir araştırma makalesi olarak değerlendirilebilir mi?

Cevap: Hayır

13. Soru: Aynı yayını birden fazla yerde puanlayabilir miyim?

Cevap: Hayır puanlayamazsınız. Ancak yayına yapılmış atıflar atıf bölümünde puanlandırılabilir.

14. Soru: Atıflar ile ilgili hesaplama yapılırken atıf alan yayın sayısı mı, atıf alan yayınlardaki atıf sayısı mı dikkate alınacak?

Cevap: Her yayın, kendisine atıf yapılan eserde kaç defa atıf yapıldığına bakılmaksızın bir defa atıf puanı alır. Farklı bir eserde yapılan atıf için de ayrıca atıf puanı alınır.

15. Soru: Atıfta bulunulan makalemi hem atıflar kısmında, hem makaleler kısmında puanlayabilir miyim?

Cevap: Puanlamada "Atıflar" ve "Makaleler" ayrı iki bölüm olduğundan aynı makale makaleler kısmında ve atıf almış ise atıflar bölümünde puanlanmalıdır.

16. Soru: Doktora unvanının alınmasından önce yayımlanan ancak lisansüstü tezlerden üretilmiş olmayan bir SCI/SSCI yayını hangi başlık altında ve kaç puan üzerinden değerlendirilecektir? Bu yayına yapılan atıflardan puan alınabilir mi?

Cevap: Lisansüstü tezden üretilmemiş ancak doktora derecesinden önce yayınlanmış bir çalışma minimum 90 puana dahil edilmemek üzere hangi kategorideyse o kısımda değerlendirilmelidir ve atıflarından da faydalanılmalıdır.

17. Soru: Doktora unvanının alınmasından önce yayımlanan bir makaleye, doktora unvanının alınması sonrası yapılan atıflarından alınan puanlar dahil edilebilir mi?

Cevap: Yapılan atıf doktora derecesini aldıktan sonra ise değerlendirmeye alınmalıdır.

18. Soru: Atıf puanı yazar sayısına bölünecek mi? Eğer bölünüyor ise makale puanı gibi mi hesaplanacak?

Cevap: Atıf puanı yazar sayısına bölünmemektedir.

19. Soru: SCI ve SCI-E dergilerde yayımlanmış editöre mektup ve olgu sunumu niteliğinde yayınlarım bulunmaktadır. Ayrıca bu yayınlarım adımın yer almadığı uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanan yayınlar tarafından atıf almıştır. Bu yayınlarımı Atıflar bölümü a) maddesi kapsamında puanlayabilir miyim?

Cevap: Eserinize atıf yapan dergi SCI, SSCI ve SCI-E de taranıyor ise evet.

20. Soru: Atıflar bölümü a) maddesinde "SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için 3 puan alır" şeklinde geçmektedir. Buna göre atıf puanlamasında makale atıf şartı aranmakta mıdır?

Cevap: Eserinize atıf yapan dergi SCI, SSCI ve SCI-E de taranıyor ise sizin eserinizin de makale olması şart değildir.

21. Soru: Bilimsel toplantılarda sunulan bildirilerden daha sonra makale olarak yayımlanan çalışmalar puanlama sistemine nasıl dahil edilecek?

Cevap: Puanlama ancak bir yerde yapılır. Bildiri metninin daha sonra makale olarak yayımlandığı açıkça belirtilmelidir.

22. Soru: Kitap yazarlığı kategorisinden alınan puanlar yazar sayısına bölünüyor mu? Bölünüyor ise makale puanı gibi mi hesaplanacak?

Cevap: Her Temel Alan için ayrıca değerlendirilmelidir. Tanımlar bölümü dikkatlice okunmalıdır.

23. Soru: Bilimsel Araştırma Projesi bölümü d) maddesindeki koşulu sağlamak için herhangi bir kamu kurumundan bir araştırıcıyı projeye dahil etmek zorunda mıyım?

Cevap: Bu kapsamda bahsedilen, bütçesi üniversite dışından desteklenen projeler TUBİTAK, SANTEZ gibi projelerdir. Dolayısıyla kurumdan birinin bulunmasına gerek yoktur.

24. Soru: Sözlü Bildirileri doçent adayının kendisinin mi sunmuş olması gerekiyor? Çalışmada yer alan başka birinin sunumu yapması halinde puan alabilir miyim?

Cevap: Sözlü bildirilerin sunulması esas olup yazarlardan herhangi birisinin sunması yeterlidir.

25. Soru: Sempozyumda/Kongrede yapılan konuşmalar sözlü bildiri olarak kabul edilecek mi?

Cevap: Konferans kitapçığında basılmayan konuşmalar bildiri olarak kabul edilmemektedir.

26. Soru: Poster Bildiriler puanlama dışında mı bırakılmıştır?

Cevap: Evet.

27. Soru: BAP Projeleri puanlamaya dahil midir?

Cevap: Üniversitelerde yürütülen BAP projesi yürütücülükleri puanlamaya dahil edilmemiştir.

28. Soru: Üniversite bünyesinde bulunmayan doçent adaylarının ders verme yükümlülüğü bulundukları kurumda herhangi bir faaliyete karşılık gelecek mi?

Cevap: Hayır.

29. Soru: Üniversite dışında çalışan adayların herhangi bir devlet ya da vakıf üniversitesinde görevlendirme ile önlisans ya da lisans dersine girmeleri halinde ders verme şartı sağlanmış olur mu?

Cevap: Eğitim-Öğretim Faaaliyeti bölümünde belirtilen şartlara uygun olmak kaydıyla evet

30. Soru: Ders verme kriterinin Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki yasal karşılığı nedir? Uzman ya da başasistan olarak görev yapmış olmak bu kriteri karşılar mı?

Cevap: Hayır.

31. Soru: Eğitim kliniklerinde çalışan asistanlara verilen ders, seminer vb eğitim faaliyetleri de bu kapsama girer mi?

Cevap: Uzmanlık Eğitimi verilen Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde verilen dersler bu kapsama girer.

32. Soru: Tez yayınlanmadan önce tezden üretilmiş makale yayınlanırsa. Tezin sonradan kitap olarak basılması puan olarak dikkate alınacak mıdır?

Cevap: Hayır.

33. Soru: Bir dergiye makale gönderirken o dergi henüz ilgili indexde taranmıyorsa ancak sonradan dergi bu indexte taranırsa önceki sayıları bu indexten sayılacak mı?

Cevap: Makalenin basıldığı tarihte dergi hangi index(ler)de taranıyorsa o geçerlidir.

34. Soru: TÜBİTAK ARDEB 1001 programı kapsamında gerçekleştirilen projelerde araştırmacı olan bir aday "Projeler" başlığı altında puan alabilir mi?

Cevap: Bilimsel araştırma projelerinde görev alan adaylar 4 puan alabilir.

35. Soru: Kitap bölümünde aday editörlüğünü yapmış olduğu ve aynı zamanda söz konusu kitap içerisinde bölüm yazarlığı da yapmış olduğu bir kitapta nasıl bir puanlamaya tabi olacaktır?

Sadece editör olarak mı (madde 4b), kitap bölümü yazarlığı olarak mı (madde 4c), ya da her ikisini de puanlamaya dahil edebilecek mi?

Cevap: Her ikisi de puanlamaya tabidir.

36. Soru: Daha önce bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılık gerekçesiyle başvurum başarısız sayıldı. Buna gerekçe teşkil eden eseri bildirmek zorunda mıyım?

Cevap: Evet. Aksi durum yeniden bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılık inceleme gerekçesidir.

37. Soru: Sözlü bildiri puanı toplam yazar sayısına bölünüyor mu? Yoksa her yazar ayni puanı alıyor mu?

Cevap: Sözlü bildiri puanı toplam yazar sayısına eşit olarak bölünmektedir.

38. Soru: Kongre kitapçığında belirtilmiş davetli konuşmalar sözlü sunum olarak mı değerlendirilecek?

Cevap: Evet.

39. Soru: Kitap bölüm yazarlığına çeviriler de dahil mi?

Cevap: Kitap çevirisi dahil değildir.

40. Soru: Uluslararası/Ulusal bilimsel toplantıda sunulan sözlü bildiri, başka yazar tarafından sunuldu, sunum yapan başka yazara ait katılım belgesini ekleyebilir miyim?

Cevap: Evet. Sözlü bildiriye ait katılım belgesi, yazarlardan herhangi birine ait olabilir.

41. Soru: Ders Belgesini nereden onaylatmam gerekir?

Cevap: Fakülte Dekanlığı, Yüksekokul Müdürlüğü, Enstitü Müdürlüğü veya Hastane Yöneticiliği tarafından onaylı belge

42. Soru: Katılım belgemi DBS'ye yüklemek zorunda mıyım?

Cevap: 15 Aralık 2016 ve sonrası tarihlerde yapılan konferanslara ait olan katılım belgeleri zorunludur. 15 Aralık 2016 öncesi tarihlerde yapılan konferanslara ait olan katılım belgeleri zorunlu değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.