Askeri Öğrencilerin Diğer Üniversitelere Yerleştirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar

Askeri Öğrencilerin Diğer Üniversitelere Yerleştirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar

KamuAjans.Com-669 Sayılı Khk İle Kapatılan Askeri Yükseköğretim Kurumlarının Öğrencilerinin Türkiye'deki Diğer Yükseköğretim Kurumlarına Yerleştirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar

669 SAYILI KHK İLE KAPATILAN ASKERİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ ÖĞRENCİLERİNİN TÜRKİYE'DEKİ DİĞER YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINA YERLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

31 Temmuz 2016 tarih ve 29787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 669 sayılı KHK ile kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarının öğrencileri Türkiye'deki diğer yükseköğretim kurumlarına aşağıdaki usul ve esaslar doğrultusunda Yükseköğretim Kurulu tarafından yerleştirilecektir.

TERCİH İŞLEMLERİ

1. Öğrenciler tercihlerini, 22 - 26 Eylül 2016 tarihleri arasında YÖK'ün https://yoksis.yok.gov.tr/TS internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve e-devlet kapısı şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. YÖK'e posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır.

Tercih işlemi, 26 Eylül 2016 tarihinde saat 17:00'de sona erecektir. Öğrenciler, YÖK'ün https://yoksis.yok.gov.tr/TS internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Öğrencilerin, tercihlerinin YÖK'e ulaştığından emin olmaları için ekranda "Tercihleriniz YÖK'e bildirilmiştir." ifadesini görmeleri gerekmektedir.

Öğrenciler, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://yoksis.yok.gov.tr/TS internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. "Tercih Süresi" tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Kurumumuza gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

2. Öğrencilerin kayıtlı eğitim bilgileri tercih ekranına yansıtılacaktır.

3. Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencileri Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarında aynı isimli önlisans programlarına yerleştirildiğinden, Hava Trafik Kontrol önlisans programlarındaki öğrenciler de Anadolu Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol önlisans programına yerleştirildiğinden tercih yapmayacaktır.

4. Kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarında mezun duruma gelmiş öğrenciler, YÖK tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacaklardır. Bu öğrencilerin diplomaları belirlenen koordinatör üniversitesi tarafından düzenleneceğinden, mezun duruma gelmiş öğrenciler tercih yaparak yerleştirilmiş olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesi iptal edilecektir.

5. Halen bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olan ve mezun durumda olmayan öğrenciler de tercih yapabilecektir. Önlisans programlarında kayıtlı öğrenciler birden fazla örgün önlisans programına, lisans programında kayıtlı öğrenciler birden fazla örgün lisans programına yani aynı düzeyde birden fazla yükseköğretim programına kayıt yaptıramamaktadır.

Aynı düzeyde halen bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olan öğrencilerin 669 sayılı KHK kapsamında YÖK tarafından yapılacak yerleştirme işlemlerinden sonra yerleştirildiği yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırabilmesi için halen kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan kaydını sildirmesi gerekmektedir.

6. Öğrenciler askeri yükseköğretim kurumlarına askeri liselerden sınavsız olarak geçiş yapabildiklerinden ÖSYS sınavlarına girmeden askeri liselerden mezun olarak öğrencilik hakkı kazananların ortaöğretim diploma notları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen program ve kontenjanlara yerleştirilecektir.

7. ÖSYS sonucuna göre kayıt olan öğrencilerin ise söz konusu askeri yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıldaki ÖSYS alanında yerleştirme puanları ve tercih edebileceği programın puan türü dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen program ve kontenjanlara yerleştirilecektir.

8. Öğrenciler Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarındaki programları tercih edebileceklerdir.

9. Öğrencilerin vakıf yükseköğretim kurumlarını tercih etmeleri ve yerleşmeleri halinde söz konusu vakıf yükseköğretim kurumu tarafından belirlenen öğrenim ücretini ödemesi gerekmektedir.

10. Öğrenciler öğretim dili Türkçe veya yabancı dil olan programlardan tercih edebileceklerdir.

11. Öğretim dili en az %30 veya tamamen yabancı dil olan programlara yerleşen öğrencilerin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumunun programa devam edebilmek için aradığı yabancı dil yeterlik şartını sağlamaları gerekmektedir. Yabancı dil yeterlik şartını sağlayamayanlar, hazırlık sınıfı okuyarak başarılı olmaları halinde programa devam edebileceklerdir.

12. Genelkurmay Başkanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Hava Harp Okulu öğrencilerinden 422'sinin Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ilişiğinin kesildiği ile Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinden 2 sinin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunun olumsuz olması nedeniyle okuldan çıkarıldığını belirten yazıları dikkate alınarak bu kişilerden tercih alınmayacaktır. Bu kişilerden Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla çıkarılan 422'sinin statüleri konusunda Başbakanlıktan görüş alınmasına karar verilmiş olup, gelen görüşe göre işlem yapılacaktır.

13. YÖK tarafından yapılan yerleştirme işlemlerinde tercih yapmayan öğrenciler haklarından vazgeçmiş sayılacaklardır. Bu öğrenciler için yeniden yerleştirme yapılmayacaktır.

14. En fazla 30 program tercih edilebilecektir.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

1. Yerleştirme işlemlerinde; öğrencilerin, ilgili yıldaki ÖSYS Puanları / Ortaöğretim Diploma Notları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjanları göz önünde tutulacaktır.

2. Öğrencinin tercih ettiği programa/programlara yerleşememesi durumunda YÖK tarafından ÖSYS puanları / Ortaöğretim diploma notları ile programların oluşan taban puanları dikkate alınarak yerleştirilecektir.

3. Yerleştirilen öğrencilerin 2017-ÖSYS'ye girmeleri durumunda ortaöğretim başarı puanlarında düşme olmayacaktır.

KAYIT İŞLEMLERİ

Kayıtlar e-devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda veya bizzat üniversitelere gidilerek yapılabilecektir. Kayıt tarihleri yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra adaylara duyurulacaktır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.