Mübaşirlerin GİH Statüsüne Geçişiyle İlgili Adalet Bakanı'ndan Açıklama

Mübaşirlerin GİH Statüsüne Geçişiyle İlgili Adalet Bakanı'ndan Açıklama

Adalet Personeli - Yıllardır statü değişikliği bekleyen kurum personellerinden birisi de Adalet Bakanlığı personel gruplarından birisi de mübaşirlerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerçekleşen bütçe görüşmeleri esnasında sıra Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerine gelince kürsüye çıkan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Mübaşirlerin yıllardır beklediği statü değişikliği ile ilgili açıklamayı meclis kürsüsünden yaptı.

Adalet Bakanlığı’nın kadrosunda bulunan ve Zabıt Katibi gibi artık adliyeler ile özdeşleşen bütünleşen diğer bir meslek grubuda Mübaşirlerdir. Adliye denildiği zaman akla gelen üç meslek grubunu Hakim-Savcı, Zabıt Katibi ve Mübaşirler oluşturmaktadır. 

Genel İdare Hizmetleri sınıfına geçmek isteyen Mübaşirleri sevindiren açıklama Adalet bakanı Abdulhamit Gül'den geldi. Bakan gül açıklamasında bu konuda çalışmaların başlatıldığını söyledi.

On binlerce mübaşir Genel İdare Hizmetleri sınıfına geçmek için sosyal medya platformları üzerinde kapmanyalar başlatmıştı. Mübaşirlerin bu istekleri karşılık buldu ve Adalet bakanı Abdulhamit Gül, Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında mübaşirlere beklenen müjdeyi verdi. Bakan Gül,  açıklamasında Mübaşirlerin GİH'lere alınması için çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Bakan Gül açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Adliye personelimizin hepsi birbirinden değerli ve fedakar çalışma yapan arkadaşlarımızdır. Mübaşirlerimizle ilgili, Maliye Bakanlığımızla gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz, genel idare hizmetlerine alınmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Hükümetimiz bu konuda gerekli neticeyi aldığında da inşallah bu müjdeyi vermeyi biz de arzu ediyoruz.

Avukatlık yapanlar ve vatandaşlarımız da bilir ki mübaşirler mahkemenin iş yükünü çeken en büyük, en esaslı mütemmim cüzdür. Dosyaların tozunu, avukatların yükünü, nazını, kalemin bütün yükünü çeken mübaşirler de gerçekten hak ettikleri bu değeri, inşallah, şimdiye kadar verilen bu hizmetleri, bu husustaki çalışmalarla... Zabıt katiplerimiz, icra katiplerimiz, hepsiyle ilgili her zaman Bakanlığımız onların yanındadır ve her türlü desteklerini de sürdürmeye ve eğitim anlamında da desteklerimizi yapmaya gayret ediyoruz."

Adalet Bakanlığı’nın kadrosunda bulunan ve Zabıt Katibi gibi artık adliyeler ile özdeşleşen bütünleşen diğer bir meslek grubuda Mübaşirlerdir. Adliye denildiği zaman aklımıza gelen üç meslek grubu Hakim-Savcı, Zabıt Katibi ve Mübaşir’dir.

Mübaşirler Adliyeler haricinde hiçbir kurumda çalışmazlar. Ne adalet Bakanlığı merkez teşkilatında nede cezaevlerinde sadece adliyelerde çalışırlar. Hatta adliyelerde de sadece Mahkemelerde görevlendirilirler.

Hem adliyede çalışan hemde adalet bakanlığına bağlı olmayan mübaşirler yıllardır bu durum karşısında mağduriyet yaşıyor. Mağduriyetin artık giderilmesini bekleyen mübaşirler Başbakanlığın artık somut adım atarak mübaşirlerin genel idari hizmetler sınıfına geçmeli yönünde çalışma başlatılmasını istiyor.

Geçtiğimiz Ekim ayında 250 kişilik kontenjan ayrılan mübaşirler hakettikleri değeri görmediklerini yapılacak iyileştirmelerle bu durumun düzeltilmesini talep ediyor.

Mübaşirlerin görevleri nelerdir?

Mübaşirler duruşma sırasında genel tarafları ve tanıkları çağırmak, salona almak ve duracakları yerleri göstermek, tarafların verdiği belgeleri hakime iletmek, duruşmanın disiplinini sağlamak üzere hakim tarafından verilen emirleri uygulamak

Duruşma sırasında söz söyleyecek kişilerin ayakta söylemeleri ve karar sırasında salonda bulunan herkesin ayağa kalkmasını sağlamak

Duruşma tarihi ertelenirse bunu taraflara bildirmek

Mahkeme başkanı veya hakimin tensibiyle yazı işleri müdürünün denetiminde kalem işlerinde çalışmak

Mahkeme tarafından yazılmış olan yazıları zimmet defterine kayıt ederek ilgili yerlere teslim etmek

Mahkemeye ait posta ve tebligat evrakı listesi ile posta işletmesine teslim etmek

Şayet duruşma gizli yapılır şeklinde karar çıkarsa, duruşma salonunu boşaltmak ve bunu bildiren levhayı salon dışına asmak

Kılık kıyafet yönetmeliği kapsamında resmi üniforma giymek

gibi çok sayıda görev yetki ve sorumluluğa sahiptir.

Son olarak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, mübaşirlerin Genel İdare Hizmetleri sınıfına getirilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, “Yasal, anayasal altyapı meselelerini çözdükten ve belli bir aşamaya getirdikten sonra ama en az bunun kadar önemli olarak yargı, adalet personelimizin tüm sorunlarını çözmek zorundayız. Gerçekten, adaleti tesis etmek istiyorsak her şeyden önce bu meseleyi de çözmek zorundayız. Buna başlıklar hâlinde baktığımızda, örneğin, adliye personeliyle ilgili “adalet hizmetleri sınıfı” oluşturmak suretiyle adliye personeliminiz hakkı olan özlük hakları bakımından önemli bir aşama katedebileceğimizi düşünüyoruz ama bunu hemen yapamayacaksak özellikle ve yeniden tekrar etmek isterim ki yargı teşkilatımızda adliye personelimiz arasında mübaşirlerimiz var, bizim de bu yönde kanun teklifimiz var, yargıda çok önemli bir yük taşıyan, son döneme bu yükleri daha da artan mübaşirlerimizin “Genel İdare Hizmetleri” sınıfına geçmek gibi bir haklı beklentileri var. Hepsi 5 bin civarında olan mübaşirlerimizin bu haklı taleplerinin sonuca kavuşması için, Sayın Bakanım, yarın bile değil bu akşam sizin yapacağınız konuşmada, emin olun, mübaşirler şu anda bir müjde bekliyor. Bunu buradan aktarmış olayım.” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ''Yine, adliyelerde 2002 yılında 9.349 olan hâkim, savcı sayısı yüzde 73 oranında artmış, bugün itibarıyla 16.106 hâkim ve savcımız vardır. Bu artış, yine iş yüküyle uyumlu olarak devam edecektir. Adliyelerde ilgili birimlerde ve ceza infaz kurumlarında görev yapan personelimiz 2002 yılında 51 iken bugün 115.638’e çıkmıştır ve bildiğiniz gibi, son KHK’da ceza infaz kurumlarımızda görev yapan personelimize fiilî hizmet süresi zammını tanımış olduk. Gerçekten büyük bir fedakârlıkla çalışan infaz koruma memurlarımıza özellikle bu darbe yargılamaları, 15 Temmuz sonrasında cansiparane çalışan infaz koruma memurlarımıza ve tüm adliye çalışanlarımıza ben buradan selamlarımı, saygılarımı, muhabbetlerimi gönderiyorum. Keza, değerli arkadaşlar, sadece bu çalışanlar değil, adliye personelimizin hepsi birbirinden değerli ve fedakâr çalışma yapan arkadaşlarımızdır. Mübaşirlerimizle ilgili, Maliye Bakanlığımızla gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz, genel idare hizmetlerine alınmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Hükûmetimiz bu konuda gerekli neticeyi aldığında da inşallah bu müjdeyi vermeyi biz de arzu ediyoruz. Avukatlık yapanlar ve vatandaşlarımız da bilir ki mübaşirler mahkemenin iş yükünü çeken en büyük, en esaslı mütemmim cüzdür. Dosyaların tozunu, avukatların yükünü, nazını, kalemin bütün yükünü çeken mübaşirler de gerçekten hak ettikleri bu değeri, inşallah, şimdiye kadar verilen bu hizmetleri, bu husustaki çalışmalarla… Zabıt kâtiplerimiz, icra kâtiplerimiz, hepsiyle ilgili her zaman Bakanlığımız onların yanındadır ve her türlü desteklerini de sürdürmeye ve eğitim anlamında da desteklerimizi yapmaya gayret ediyoruz.'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.