Kamu Avukatlığına Girişte Sözlü Sınav Uygulaması İptal Edildi

Kamu Avukatlığına Girişte Sözlü Sınav Uygulaması İptal Edildi

Kamuajans.Com – Kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak avukatlara ilişkin sözlü uygulaması iptal edildi. Kamu kurumları KPSS (B) grubu puan sırasını dikkate alarak, açıktan atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısının beş katına kadar belirlenecek adaylar için yapacakları yazılı ve/veya sözlü sınavlardaki başarı sırasına göre atama yapabiliyorlardı.

Ankara Barosu tarafından açılan dava sonrasında iptal kararı verilmesi sebebiyle yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“03.10.2012 tarih ve 28430 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Kamu Görevine İlk Defa Atanacaklar için Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesinde yer alan “Ek Madde 6-Kamu kurum ve kuruluşları, özel mevzuatlarında sınav, başvuru, komisyon teşkili ve sınava ilişkin hususlarda düzenleme yapılmak kaydıyla, hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadroları ile avukat kadro ve pozisyonlarına, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak, açıktan atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısının beş katına kadar belirlenecek adaylar için yapacakları yazılı ve/veya sözlü sınavlardaki başarı sırasına göre atama yapabilirler.” düzenlemesinin iptali istemiyle Baromuz tarafından Danıştay 12. Dairesi’nde dava açılmıştır.

Yapılan yargılama neticesinde; dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesi ile Danıştay 12. Dairesi’nin 2016/9091 E. 2018/530 K. sayılı ilamıyla işlemin iptaline karar verilmiştir.

Meslektaşlarımızın bilgisine saygılarımızla sunarız.

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI”

Mahkeme kararında iptal gerekçesi olarak ise şu ifadelere yer verildi:

"Bu nedenle, kamu kurum ve kuruluşlarında hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadroları ile avukat kadrolarına, merkezi sınav sonuçları ve adayların tercihleri dikkate alınarak yerleştirme ve atama yapılması gerekirken, aynı hukuksal durumda olan diğer B grubu kadrolardan farklı olarak, bu kadrolara atamada ikinci bir sınav yapılmasının öngörülmesi eşitlik ilkesine aykırı olduğundan ve sübjektif değerlendirmelerin oluşabilmesine yol açıcı etkileri bulunduğundan, dava konusu Ek 6. madde ile getirilen düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir." 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.