'Aile Arabuluculuğu' Sisteminin Ayrıntıları

'Aile Arabuluculuğu' Sisteminin Ayrıntıları

Kamuajans.com - Dünyada yaygın olarak kullanılan ve Avrupa Birliği'nin üye ve aday ülkelere uygulanması yönünde tavsiyede bulunduğu "aile arabuluculuğu" sistemi mevzuata giriyor.

Kamuajans.com - Hazırlıkları süren düzenlemeye göre; boşanma, nafaka, mal paylaşımı, tazminat, velayet, çocukla kişisel ilişki kurma gibi konularda vatandaşlar aile mahkemesi hakimi tarafından arabulucuya yönlendirilecek. Avrupa Konseyi'nin de desteklediği proje uyarınca, "aile arabuluculuğu merkezleri" kurulacak. Aile hakimlerinin gözetiminde çalışacak merkezlerde hukukçu arabulucuların yanı sıra psikolog, sosyolog gibi değişik alanlardan uzmanlar istihdam edilecek. 2 bin aile arabulucusu yaşanan anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak.


HAKİM DENETİMİ

Arabulucular, öncelikle tarafları barıştırmaya çalışacak. Taraflara, çocukların menfaatini gözeten çözüm bulunması konusunda yardımcı olunacak. Arabulucu huzurunda sağlanan uzlaşı, her şartta aile hakiminin onayından geçecek. Halen mahkemelerde aile davaları aleni bir şekilde yapıldığı için aile sırları ortalığa dökülüyor. Arabuluculukta görülen uyuşmazlıklar gizli kalacak. Kadına şiddet eksenli boşanma davaları ise arabuluculuk sisteminden muaf tutulacak. Bu tür uyuşmazlıklar mahkemelerde sonuçlanacak. Arabulucu, taraflardan birinin hak kaybına uğradığını fark ederse süreci hemen sonlandıracak ya da hak kaybına uğrayan tarafın sürece bir avukatla dahil olmasını isteyecek.


EĞİTİMLER BAŞLADI

Hukukçular arasından seçilen arabuluculara 300 saat eğitim verilecek. Bu konuda ilk adım dün atıldı. Aile arabulucusu olarak görev yapacak kişilere eğitim verecek eğitmenlerin eğitimlerine başlandı. Eğitimlere, Yargıtay üyeleri, aile hakimleri, aile hukuku üzerine çalışan akademisyenler, avukat arabulucular ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcilerinden oluşan 31 eğitmen adayı katıldı. Dünyaca ünlü aile arabulucusu İngiliz Lisa Parkinson da eğitim veren isimler arasında yer aldı. Parkinson'un Türkçe'ye çevrilen "Aile Arabuluculuğu" kitabı, aile arabulucularına dağıtılacak. Avrupa Adaletin Etkililiği Komisyonu (CEPEJ) Uzmanı ve Arabulucu Portekizli Maria Oliveria da eğitmenler arasında yer aldı. Eğitim organizasyonları Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Hakları Daire Başkanı Hakan Öztatar tarafından yapılıyor.

Dünyaca ünlü aile arabulucusu İngiliz Lisa Parkinson ve Arabuluculuk Hakları Daire Başkanı Hakan Öztatar


3 YIL YERİNE 3 AY

Türkiye'de yılda 450 bin boşanma davası görülüyor. Davaların ortalama sonuçlanma süresi 3 yıl. Arabulucuyla bu sürenin 3 aya düşürülmesi bekleniyor. Böylece, uzun yargılama sırasında taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklar önlenecek. Uzmanlar, Türkiye'de boşanma davaları sırasında çiftlerin yanı sıra ailelerin de sürece dahil olmasıyla taraflar arasındaki husumetin büyüdüğüne dikkat çekiyor. Arabuluculuk ile aileler arası uyuşmazlıkların da çözümü hedefleniyor. Yeni sistem dava sürecinden daha az maliyetli olacak.


EĞİTİM BAŞLIKLARI

Arabuluculara, boşanmak için gelen çiftlerin barıştırılmasını sağlamak amacıyla "çatışmadan işbirliğine geçmede ebeveynlere yardımcı olmak" başlığı altında eğitim verilecek. Diğer eğitim başlıkları şöyle: 'Aile arabuluculuğunun yasal çerçevesi ve uygulama kuralları, arabuluculuk toplantılarına ilişkin fiziki koşullar (oturma düzeni vb), problem çözme becerileri, güven tesis edilmesi ve dostane ilişki kurulması, aile içi şiddet ve istismar türleri, güç dengesizliği, çocukların risk altında olmaları.' 

Fevzi Çakır

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.