Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı

Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı

Kamuajans.com - Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı 17/11/2017 tarihinde görüşe sunulmuştur.

Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı<br />

<br type="_moz" />

Amaç<br />

<br type="_moz" />

MADDE 1- (1) Bu kanunun amacı, abonelik sözleşmesinden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin ilamsız icra takiplerinde haciz aşamasına kadar yapılması gereken işlemlerin, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) bünyesinde oluşturulan Merkezi Takip Sistemi üzerinden başlatılması ve yürütülmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

<br />

Kapsam

<br />

MADDE 2- (1) Bu kanun, 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda düzenlenen abonelik sözleşmeleri ile bu sözleşmelerin ifası amacıyla tüketicinin kullanımına sunulup bedeli faturaya yansıtılan maldan kaynaklanan ve avukatla takip edilen para alacaklarını kapsar.

<br />

(2) Birinci fıkra kapsamındaki icra takipleri sadece bu kanunda belirlenen yöntemle başlatılır ve yürütülür. Aksi halde icra dairesi takip talebini reddeder.

<br />

Merkezi Takip Sistemi<br />

<br type="_moz" />

MADDE 3- (1) Bu kanunda belirtilen takip işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlamak amacıyla UYAP bünyesinde Merkezi Takip Sistemi oluşturulur.

<br />

Takibi baĢlatma yasağı

<br />

MADDE 4- (1) Bu kanunda belirtilen takip işlemleri, abonelik sözleşmesinden kaynaklanan para borcunun muaccel hale gelmesinden itibaren iki hafta geçmedikçe başlatılamaz.

<br />

Ödeme talep formu

<br />

MADDE 5- (1) Alacaklı vekili, bu kanun kapsamındaki para alacaklarına ilişkin icra takibini başlatmak için Merkezi Takip Sisteminde yer alan ödeme talep formunu doldurur.

<br />

(2) Ödeme talep formunda aşağıdaki hususlar yer alır:

<br />

a) Alacaklının, varsa kanuni temsilcisinin adı ve soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası; tüzel kişi ise unvanı, vergi kimlik numarası, ticaret sicil numarası ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi numarası; adresi; telefonu ve elektronik iletişim bilgileri.

<br />

b) Alacaklı vekilinin adı ve soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adresi, telefonu, elektronik iletişime elverişli bilgileri.

<br />

c) Alacaklının Merkezi Takip Sistemi ile ilişkilendirilmiş hesap numarası.

<br />

ç) Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı ve soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası; tüzel kişi ise unvanı, vergi kimlik numarası, biliniyorsa ticaret sicil numarası ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi numarası; adresi; varsa telefonu ve elektronik iletişim bilgileri.

<br />

d) Terekeye karşı yapılan takiplerde kendilerine tebligat yapılacak mirasçıların adı ve soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adresi.

<br />

e) Alacağın tutarı ve faizli alacaklarda faizin türü, oranı, miktarı ve işlemeye başladığı gün; alacak yabancı para ise harca esas olmak üzere takip tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası efektif satış kuru üzerinden Türk Lirası karşılığı, alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizli alacaklarda faizin türü, oranı, miktarı ve işlemeye başladığı gün.

<br />

f) Takip dayanağı belgenin tarih ve numarası ile alacağın muacceliyet tarihi.

<br />

g) Haciz ve müteakip işlemler için yetkili icra dairesi.

<br />

(3) Takip dayanağı belge sisteme aktarılır. <br />

<br />

<a href="http://www.adalet.gov.tr/Tasarilar/AbonelikSozlesmelerine%C4%B0liskinTakip.pdf"><strong>DEVAMI</strong></a>

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.